1 juill. 2011

Drinkaĵoj kaj teknologio

Superkondukeco estas fenomeno kiam materio perdas sian elektran reziston (la elektra rezisto iĝas nul). Kiam unue superkondukeco malkovriĝis oni devis malvarmigi superkondukantajn materiojn je malaltegaj temperaturoj (ofte nur iomete pli alta ol la nulpunkto en la absoluta temperaturskalo - esprimita per mezuruno Kelvin). Pliposte troviĝis ceramikaj materioj kiuj povis iĝi superkondukantaj je pli altaj temperaturoj (ankoraŭ ege pli malaltaj ol la kutimaj temperaturoj de nia vivomedio). Oni produktas superkondukantajn materiojn uzante diversajn procezojn.

Por certa grupo da materioj enhavantaj feron, oni devas almeti ilin je kontakto kun aero. Tiel post kelkaj monatoj da kontakto kun aero oni povas malvarmigi tiajn materiojn kaj uzi ilin kiel superkondukanta (ankoraŭ malvarmigi ilin estas necesa). Nun japanaj esploristoj estas montrintaj, ke meti tiujn materiojn en alkoholaj drinkaĵoj povas rapidigi la procezon. Tiuj esploristoj estas metinta la materiojn en drinkaĵoj kiel ruĝa vino, sakeo, ŝoĉuo kaj iuj aliaj drinkaĵoj. Rezulto montris, ke la materio povis montri superkondukecon post nur unu tago de submergiĝo en la drinkaĵoj. Tio estas nur krei la materion kaj ĝi ankoraŭ devas malvarmiĝi je malaltegaj temperaturoj por motri suprekondukecon. Eksperimentoj ŝajne estas montrintaj, ke ruĝa vino estas la plej efika inter tiuj drinkaĵoj. Fizika mekanismo kiu kaŭzas tiun fenomenon ankoraŭ ne estas klara.

Permesu min saluti japanajn esploristojn dirante 'Kanpaj' (kanpaj estas japana esprimo por tosti).

Aucun commentaire: